2013. szeptember 26., csütörtök

Így legyen környezetbarát otthonod

Általában az az ideális, ha zöld környezetben, a városi szmogtól és piszoktól mentes helyen lakunk. Ha még fiatalon fontosabb is a városi forgatag, később az egészség és nyugalom lesz az elsődleges. 7 éve én is a belvárosban élek, de vidéken nőttem fel, így ismerem mindkét életformát. Hosszútávú célom, hogy városon kívül, jó levegőn, egészséges környezetben éljek. Hiába kényelmes, hogy a városban pár perc alatt bármit elérsz, de azt semmi nem pótolhatja, ha este kimész a teraszra, magadba szippantod a friss levegőt, nézed a naplementét és még tán a fülemülét is hallod, mert nem robog el melletted a villamos. Lehet, hogy túl romantikusan hangzik, de szerintem ez a normális. :)

De addig is nem árt, ha a városi lakásunkat egy kicsit "zöldebbé" varázsoljuk, és most kivételesen nem a designra gondolok. Hogyan legyen tehát környezetbarát az otthonunk?

1. Használjunk természetes anyagú burkolatokat. Sajnos sok esetben a festék, a műanyag burkolat, bármi ami vegyi úton került előállításra, ártalmas lehet ránk a kipárolgás miatt. Igyekezzünk több természetes anyagot használni! Legyen természetes anyaggal kezelt fapadlónk és természetes alapú festékkel festett falaink.

Kép: www.lulinha.com

2.  Amennyire lehet engedjük be a fényt a lakásba. A napfény konkrétan feltölt energiával, barátságossá teszi a légkört. Rendezzük be úgy a lakást, hogy semmi se zavarja a fény útját, és olyan függönyöket használjunk, amelyek kevésbé csökkentik a fény erejét. Ha nem ragaszkodunk a függönyhöz, (és ha nem lát be a szomszéd) akkor még több fényt engedhetünk be az otthonukba, nem véletlen, hogy a skandivávoknál is ez a szokás.

Kép: www.designshuffle.com

3. Helyezzünk el sok növényt a lakásba: nem csak szépek, megnyugtat a látványuk és még kicsit hozzá is tesznek a friss levegő eléréséhez. Így egy kis természetet csempészhetünk a lakásunkba. Ha pedig van teraszunk, de a lakásból nem látunk fákat, egy-egy nagyobb növényt úgy helyezhetünk el, hogy az legyen a benyomásunk, mintha fák lennének a ház körül.

Kép: www.paseoner.com

4. Használjunk tömörfa bútort: sokkal barátságosabb, egyedibb kinézetű és tartósabb, mint bármi más, és az idővel csak nemesedik a felülete.

Kép: www.viahouse.com

5. Természetes anyagú lakástextilek közül is válogathatunk, legyen akár növényi, akár állati eredetű. A pamutból, lenszálból készült párnák, takarók, a kókuszrostból készült matracok, és az állati szőrből készült szőnyegek egyaránt ide tartoznak.

Kép: www.shelterness.com


6. Energiahatékony ötleteket is akalmazhatunk: például energiatakarékos villanykörtét és háztartási készülékeket. Emellett ügyeljünk arra, hogy húzzuk ki konnektorból az elektromos eszközöket, amikor nem használjuk. A teraszon egy edénybe gyűjtsük össze az esővizet és locsoljuk azzal a szobanövényeket, stb. Ötlet van bőven, a környezettudatos életmóddal részletesebben is foglalkozni fogok még a továbbiakban!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Örülök, ha írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...