2013. december 17., kedd

Legújabb munkám - "előtte" fotók és elkészült tervek beszámolóval


Tudjátok, korábban már írtam Zsuzsi nappalijáról, amikor éppen hangulatmontázsokat készítettem, hogy letisztázzuk, mi tetszik neki. A fehéret választotta, amit kis bézzsel és finom púderszínekkel dobtam fel. Jelentem, elkészültek a nappali tervek és mint ígértem, most megmutatom őket egy kis beszámolóval!

Funkciók és elrendezés:
Nehézségek voltak: egy 18 m2-es térben elhelyezni két funkciót (nappalit, étkezőt), ahol nem túl jók a fényviszonyok, de sok az ajtó és szűkös a költségkeret. De semmi pánik, mindig van megoldás. :) Amúgy klasszikus lakberendezési munka volt: majdnem minden adott volt, csak egy kis festés, parkettázás kellett a berendezés előtt.
Tehát az első feladatom az volt, hogy egy jó alapot hozzak létre a bútoroknak és kiegészítőknek. A falakat még érkezésem előtt bézsre festették, ezzel nem is volt gond, maradt is. A hidegburkolatot azonban meleg parkettára cseréltük, ami rengeteget javított a komfortérzeten.  
A nappaliba egy beépített teraszról lehet bejutni, ahol szintén van radiátor, de teljes lakótérnek nem számít. Jó, mert a nappalit melegebben tartja, rossz, mert felfogja a fényt. Sőt az eredeti képeken látható a fa lambéria, amit tanácsomra azóta már fehérre is festettek, ami sokat javított a nappali fényviszonyain, világosabb lett tőle a tér, nem beszélve a látványról.
Ugyanúgy fehérre lett festve a hálóba vezető lépcsőnél a lépcsőpofa és a korlát, mert az eredeti sötét színe nem passzolt ez elképzelésekhez. Emellett az egyetlen ablak mahagóni színét is fehérre mázolták.

Nagyon sokat gondolkodtam, mi lenne a legjobb elrendezés. Akadály volt a radiátor az ablaknál, a lépcső, a sok ajtó és közlekedési útvonal. A legjobb megoldásnak az bizonyult, ha a kanapé az eredeti helyén marad, hiszen a kis, 18 m2-es nappaliban ennél nagyobb sarok nincs, ahol még elférhetne, de így is kicentizve. A nem szép -kanapé mögül kilátszó- radiátorral is kezdeni kellett valamit: radiátorburkolatot terveztem oda, ami nem fogja fel a hőt, és szépen mutat, sőt a tetején még két lámpa is elfér. 

A nappali funkció mellett egy étkezőt is el kellett helyezni, ami értelemszerűen a konyha felöli sarokban találta meg a helyét.

Növeljük a teret!
Hogy vizuálisan tágítsuk a teret, a következő trükköket alkalmaztam: a nappali terét kör alakkal bővítettem: a kör optimálisan nyújtja a teret, így a maximumot tudtuk kihozni ebből az alapból 2 méter x 1,8 méteres sarokból, ahol így elfért egy kanapé lábtartóval, egy kerek dohányzóasztal, és még egy kisebb fotel is. A trükk a 2 méter átmérőjű szőnyeg, amellyel kibővítettük a helyiség belseje felé a teret. Emellett szőnyeg kör alakjára rímel az kerek asztalka és a függőlámpa is.
A kanapé melletti falon pedig tükröt helyeztem el: megkettőzi a fényt és tágítja a teret. Magasfényű bútorokat választottam (tárolórendszer, asztal): a felületük visszatükrözi a fényt, ami szintén jótékonyan hat a térérzetre. De a fehér szín önmagában is optimális kis helyek berendezésénél. Az egyik falra pedig egy selyemfényű, világos krémszínű tapétát terveztem, ami finom mintájával tökéletesen passzol a látványba.

A kicsi tér mellett a másik problémás megoldanivaló a felemás magasságú ajtó és ablak volt, amit vizuálisan egy szintbe az egyedi függönnyel hoztam. Falbontásra nem volt lehetőség, de az ajtó mindenképp cserélve lesz majd egy hőszigetelt, teljesen üveges változatra, ami fontos esztétikai szempontból és azért is, hogy több fényt engedjünk be a lakásba. A függöny pedig végigfuttatva az étkező felé összefogja és vizuális hosszítja a szobát, ami szintén sokat jelent látványban, funkciót viszont ebben az esetben nem kell hogy betöltsön.

Bútorok:
Költséghatékonyan a bútorok nagy részét az Ikeából terveztem be, nem beszélve arról, hogy ott biztosan találni kis helyre való, de modern bútort. A tárolást a lépcső alá tervezett ikeás Besta tárolórendszerrel oldottam meg: nagyon jól kihasználjuk így a lépcső alatti részt és nagyon szuperül mutat, ahogy követi a lépcső formáját, amellett, hogy szellős is maradt a tér. Nyitott részt és zárt tárolót egyaránt tartalmaz, könnyen variálható tehát, mit szeretnénk elöl látni és mit nem. Ez a rész lett így a nappali fókuszpontja.
A könnyed, nőies hatást a kiegészítők finom színeivel és csillogó felületekkel értem el: a párnák, a lámpák, a vázák az Ikea mellett főleg az ID Designból és Stile Interióból származnak. És külön előny ennél a lakásnál, hogy mivel a fehér és a bézs színek dominálnak, bátran és könnyen cserélhetőek a dekorok, így ha Zsuzsi megunja a jelenlegi rózsaszínt és kéket, könnyen leválthatja egy új hangulatot kialakítva a nappaliban.

A Megrendelő elégedett volt a tervekkel, nincs más hátra, mint befejezni a lakást, ami remélhetőleg év elején elkészül! :-) 

A következő bejegyzésben megmutatom a többi látványtervet és falnézetet!


Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy like-ot! Köszönöm! :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Örülök, ha írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...