2014. január 22., szerda

Így alakíts ki élhető tereket 44 m2-en

Már megmutattam az elkészült látványterveket a vintage lakásról ITT, de most a tervezési folyamatot is bemutatom Nektek. A lakás még nincs kész, de a falak bontása és új falak építési már megtörtént, elmesélem hát hogyan dolgoztunk. Az alaprajz így nézett ki (fenti kép): másfél szoba, külön kicsi konyhával, kicsi wc-vel, tehát adott volt sok kis helyiség sok, zavaró ajtóval. A cél pedig az volt, hogy élhető terek legyenek, használható konyhával, ugyanis a tulajdonos nagyon szeret főzni. Emellett fontos volt egy olyan dolgozórész kialakítása, ahol alkalomadtán 2-3 ember is le tud ülni. Így kettő az egyben megoldásként az étkezőt kellett úgy kialakítani, hogy az megfelelő munkahelyként is funkcionáljon. Másik biztos pont volt, hogy a wc és fürdőszoba közti falat kiszedjük, mert annyira kicsi mindkét helyiség, hogy legalább ennyit kellett a térérzeten segíteni. Emellett a fürdőszobában a kád és a mosógép elhelyezéséhez is ragaszkodott a tulajdonos, legközelebb leírom, ezt hogyan oldottuk meg. 1-2 konzultáció után felvázoltam 4 átalakítási lehetőséget a Megrendelőnek, de azért sugallva, melyik a legjobb megoldást. :)
Az 1. opció ez lehetett volna, ha nem szeretne falat bontani a tulajdonos: ebben az esetben marad a külön konyha, a félszoba étkezőként és dolgozóként is funkcionál, a hálórész bekerül a nappali helyiségébe. Jó, mert kevesebb kivitelezési munkával jár, viszont a konyha így kibővítve is kicsi, a nappaliban pedig sok helyet vesz el az ágy, tehát nem ez a legjobb megoldás, van ennél jobb opció is.

A 2. esetben kivettük a konyha és félszoba közti falat: megszűnt a két kis helyiség, egy nagyobb teret kaptunk a konyha-étkezővel. A nappaliban pedig megszüntettük a beépített szekrényt, aminek a helyére bekerült az ágy. A gardróbszekrény szépen elfér emellett. Ennek köszönhetően sokkal több a hely, az ágy nem foglalja el a fél szobát, és még könnyen el is lehet szeparálni a lakás többi részétől. A továbbiakban ezt még megtoldottuk annyival, hogy 50 cm-rel beljebb toltuk a konyha és előszoba közötti falat, így még egy pad és fogas is elfér a bejárat mellett. Bizony, ez a 2. variáció lett a befutó, ennek alapján alakítottuk ki a lakást. Ebben az esetben a tárolás, a térérzet és a funkciók szempontjából ez a legjobb megoldás. De azért megmutatom a további két lehetőséget is.

A 3. lehetőségnél jeleztem, ha nagyobb átalakítás is szóba jöhet, kialakítható egy amerikai konyha (ebben a társasházban van egy ilyen lakás, amit így újítottak fel). Ez azért jó, mert külön van a hálórész, viszont maradtak a kicsi helyiségek, és a tulajdonosnak is fontosabb a külön konyha, mint a külön hálószoba.

4. opció az is lehetett volna, ha szintén meghagyjuk a konyhát, de a hálószoba marad ott ahol van, az étkező kerül a nappaliba. De jelen igények szerint ez sem a legjobb megoldás és messze van az étkező a konyhától.
Tehát a 2. variációt valósítottuk meg, amiből ez a végleges alaprajz született. A konyha-étkező egy szép, nagyobb térben kapott helyet, a nappali és háló szintén együtt, de a háló megfelelően szeparáltan került kialakításra. Legközelebb folytatom a tervezési folyamat leírását: hogyan sikerült kialakítani az igényekhez passzoló, praktikus és nőies otthont. Addig is, a lakás látványterveit megnézhetitek itt!

Tetszett a bejegyzés? :)
post signature

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Örülök, ha írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...