2014. március 26., szerda

Stílus-, és színtanácsadás Újlipótvárosban

Legutóbbi munkámnál színtanácsadással segítettem a Megrendelőimnek. Ezt általában akkor kérik lakberendezőtől, ha az átalakítást tervező lakástulajdonos szeretne maga megbirkózni az átalakítással járó minden feladattal, de az elindulásban igényel támogatást. Annak jelenthet még nagy segítséget, aki tanácstalan, hogyan fogjon neki a lakástuningnak, milyen stílust, milyen színeket válasszon, mi felelne meg legjobban az igényeinek, és hogyan ültesse át saját stílusát az otthonába.
Egy kedves fiatal pár is hasonló cipőben járt, amikor kérték a segítségemet. Egy jó állapotú, új építésű lakásban laknak Újlipótvárosban, amit szerettek volna a saját ízlésük szerint felfrissíteni. A céljuk pedig az volt, hogy egy barátságos, fiatalos és modern otthont varázsoljanak belőle, sok színes párnával, sok fehérrel, a meglévő perzsaszőnyegüket beleillesztve a koncepcióba, mindezt költséghatékonyan. Amire leginkább koncentrálnom kellett az a nappali volt, de néhány ötletet adtam a hálószoba, dolgozó, konyha kapcsán is a felmerült kérdésekre. Az első találkozás után átbeszéltük az igényeket és problémákat, majd a következő héten kaptak tőlem 2 db hangulatmontázst, amelyen a korábban egyeztetett stílust és hangulatot valósítottam meg, kiválasztva számukra a megfelelő bútorokat és kiegészítőket. Emellé kaptak egy listát, hogy hol szerezhetik be ezeket. És csatoltam még hozzá egy leírást a lakás átalakításával kapcsolatban további ötletekkel, és hogy mit és hogyan tudnak megvalósítani.
A közösen kiválasztott, inspirációként szolgáló nappali fotók (FENT) között egyaránt volt pirosas (melegebb) és türkizes (üdébb) színvilágú, mindkét hangulat nagyon tetszett nekik is, és nekem is. Így két verziót csináltam, hogy megmutassam, egy kiegészítőszín változtatásával mennyire más hatás érhető el, és így később is eldönthetik, melyiket valósítják meg, sőt kedvükre változtathatnak a két színvilág között a párnák és kárpitok variálásával.
A kiindulópont az alábbi képen is felbukkanó szép perzsa szőnyeg volt, ami otthonosságot ad minden enteriőrnek, ehhez kellett modern, friss és a stílusuknak megfelelő bútorokat választanom.
Sok könyvük van, szeretik a nyitott polcokat, tehát a nappali fókuszpontja a könyvespolc maradt. Hogy frissítsük a kinézetét, azt javasoltam, hogy a sokfajta könyvet fogjuk össze egyféle színnel, pl. a karakteres feketével, mert a fekete könyvespolc egyfajta keretet ad a látványnak. Emellet jót tesz az összhatásnak a szellősebb elrendezés is: ha sok könyvünk van egy felületen, oldhatjuk a zsúfolt hatás egyszínű vázákkal, dobozokkal, odaillő dísztárgyakkal, mint a lenti könyvespolcon is láthatjátok.
Van egy szuper, de régi füles foteljük, amit fel szeretnének újítani, így be is terveztem, amely egy új kárpittal üde színfoltja lehet a nappalinak. Hiányzott még egy fehér, hosszú, padlóig érő függöny is, ami gyönyörűen keretezné az ablakokat. És azért tanácsoltam a fehéret, mert szuperül egyensúlyozná a helyiségben előforduló sok színt a fehér textil.
A kanapét is javasoltam lecserélni, vagy legalább áthuzatni. Ehhez választottam idevaló színes párnákat, kerestem a stílushoz passzoló térkímélő kisasztalokat, és még több ide passzoló, főként natúr kiegészítőt, amelyek továbbviszik ezt a visszafogott eklektikus hangulatot. Így már Ti is el tudjátok képzelni, hogyan lehet felfrissíteni ezt a szuper kis lakást ugye? :) A Megrendelőimnek tetszett mindkét verzió, Ti melyiket választanátok: a pirosat vagy a türkizt? :)Beszerzési lista:
1. Javasolt fő színek
2. Meglévő kanapé áthúzva, vagy egy modern vonalú új kanapé, pl. IKEA Dansbo szürke / TENÖ világosszürke huzattal
3. Meglévő füles fotel áthúzva piros / türkiz kárpittal
4. Meglévő barnás árnyalatú perzsaszőnyeg
5. Kisasztal, LÖVBACKEN, IKEA
6. Dohányzóasztal, VITTSJÖ, IKEA
7.  Fekete könyvszekrény, BILLY, IKEA + kiegészítő polcok, EKBY, IKEA
8. Függöny, RITVA, IKEA
9. Tükör, LEVANGER, IKEA
10. Függeszték, NOWODVORSKI IKA, ELTER világítás
11. Állólámpa, KVART, IKEA
12. Képkeretek, RIBBA, IKEA
13. Szőrmés párna: CINDY, JYSK
14. Piros mintás párna: ATHNIC, ID DESIGN / Kék mintás párna: LAPPLJUNG FAGEL, IKEA
15. Fekete‐fehér nagymintás díszpárnahuzat: TRADKLÖVER, IKEA
16. Fekete‐fehér nagymintás díszpárnahuzat: LAPPLJUNG RUTA, IKEA
17. Fekete‐fehér aprómintás párna: STOCKHOLM, IKEA
18. Piros feliratos párna: HOME, STILE INTERIO / Türkiz díszpárnahuzat: SANELA, IKEA
19. Piros takaró: GURLI, IKEA / Türkiz takaró: MALIN, IKEA
20. Ülőke, ALSEDA, IKEA
21. Tárolódoboz, NASUM, IKEA
22. Lampion, SAPPORO, BUTLERS
23. Váza, BELLE, BUTLERS
24. Dracaena marginata (tarka sárkányfa) OÁZIS KERTÉSZET


Tetszett a bejegyzés? :)
post signature

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Örülök, ha írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...