2016. március 27., vasárnap

Lisszabon - a lakberendező szemével

Március elején barátokkal Portugáliában, azon belül is a fővárosban, Lisszabonban töltöttem néhány napot. Persze lakberendezőként imádom az építészetet, és az utazásaim alkalmával igyekszem maximálisan nyitott szemmel járni, és meg is örökíteni a különleges épületeket, parkokat, kerteket, lakberendezési üzleteket. Na meg ugye kiváló inspirációul is szolgál egy-egy város, külhoni ország. A több mint ezer fotó közül kiválogattam néhányat, melyeket most megosztok veletek is, mi mindent láttam ebben az Ibériai-félszigeti országban. Egyébként ajánlom mindenkinek, aki még nem járt erre: a többi európai városhoz képest olcsó, és több napra szolgáló látnivalóval rendelkezik Lisszabon környéke is.

Az első napot a szállásunk elfoglalása után rögtön városnézéssel kezdtük. De előtte egy fotó az Atlanti-óceánról, ugyanis megkerülve a fővárost a víz felett megfordulva szállt le a gépünk.
Rengeteg ház homlokzata csempével (azulejo) díszített, ez adja meg a házak jellegzetes portugál kinézetét. Engem elbűvöltek ezek a színes minták! Emellett az élénk színű épületek, sokszor zegzugos macskaköves utcák és a több helyen felbukkanó pálmafák adják meg a város hangulatát. Érdekes, hogy a központi részeken is sok ház lakatlan, elhagyatott, felújításra vár.
Az Augusta utca elején lévő Diadalív, amelyen keresztül áthaladva a Parca do Comérció nevű főtéren találjuk magunkat a Tejo folyó partján.

A második napon egy helyi idegenvezető volt a segítségünkre, így a csoportunkkal tettünk egy nagyobb kört a városban, kis macskaköves sikátorokon, gyönyörű városrészeken keresztül.


A Sé katedrális.

És szintén a Parca do Comérció főtér.


A harmadik napon megnéztük Belémet, Portugália egyik híres kerületét. Itt található a mánuel stílusú Szent Jeromos-kolostor, és a Belém torony. Innen már látható az Atlanti-óceán is!
Belémi Kulturális Központ


A Belém-torony

Este egy hagyományos fado esten vettünk részt egy kis kocsmában, ahol helyi zenészek portugál gitáron játszottak és melankolikus dalokat énekeltek. Ha erre jártok, ne hagyjátok ki, mert igazi élmény! A kis pub belső tere sajátosan díszített, körben a falakon pedig vélhetően portugál hírességek fotói kaptak helyet.

A következő nap ellátogattunk a gyönyörű 8. században alapított Sintrába, Lisszabontól 30 km-re, ahol a 19. századtól a portugál királyok töltötték idejüket nyaranta. Több palota és kastély található a környéken, mi egyet néztünk meg, kivül-belül, a Palácio Nacional da Penát. Lenyűgőző romantikus épületegyüttes, hatalmas terek, elképesztő kilátás a környékbeli erdőkre és az Atlanti-óceánra. Mintha egy mesebeli helyszínen járnánk!Hazautazásunk napján még egy rövid városnézésre került sor a híres 28-as villamossal, amely hihetetlen kis utcákon is keresztülmegy. Nem szabad kihagyni! Ebbe a pár napba ennyi fért bele, pedig még bőven van látnivaló ezeken kívül is. Ha kedvet kaptatok, irány Portugália!
Tetszett a bejegyzés? Köszönöm, ha megosztod a barátaiddal! :-)
post signature

2 megjegyzés:

Örülök, ha írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...